środa, 29 kwietnia 2015

Pizzerinki z mięsem mielonym.

Pizzerinki czyli mini pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;)


Składniki: (na 6-7 sztuk)

 na ciasto:
  • 2  szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru 
  • 7 g suchych drożdży 
  • szklanka cieplej wody
  • 1 łyżka oleju

dodatki:
  • 300 g mięsa mielonego   
  • 6-7 plasterków szynki
  • 300 g pieczarek 
  • 2 czerwone cebule  
  • ½ czerwonej papryki  
  • 2 małe ogórki kiszone
  •  250 g sera 
  • ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup 
  • sól, pieprz 
  • oregano, ostra papryka


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie około 5 min aż ciasto będzie jednolite, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce.

Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę.

Na wyłożone okrągłe pizzerinki  nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.

Smacznego :)





17 komentarzy:

  1. Pizzerinki - fajna nazwa i apetyczne małe pizze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie się prezentują, z chęcią bym zjadała na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie dobrałaś składniki, zapachniało, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie zapach roznosił się, że pewnie sąsiadom narobiłam ochotę :D

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają, lubię takie małe pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie Joasiu na drobno a u mnie większy okaz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa pizza czy duża czy mała zawsze jest pyszna ;)

      Usuń
  6. Taka domowa mini pizza to bardzo fajna propozycja na drugie śniadanie w pracy czy w szkole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszne pizzerinki, wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają mega pysznie, świetnie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie pizzerinki :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis na te pizzerinki jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń