poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tatar wołowy.

Danie, które ma swoich miłośników i zatwardziałych przeciwników ze względu na użycie surowego mięsa i żółtka. A Wy do której grupy należycie ;) ? 

Prawdziwy tatar powinien być siekany jednak według mnie smak z tym mielonym jest identyczny :)

Składniki: (na 2 porcje)

  • 300g polędwicy wołowej
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka kropel ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 małe żółtka jajka



Przygotowanie:
 
Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy w małą kosteczkę. Schłodzone mięso wołowe mielimy lub bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy musztardę, sos sojowy, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem. 


Gotowe mięsa formujemy w 2 kulki i układamy na talerzach, robimy w mięsie zagłębienie, wkładamy w nie żółtko i podajemy z posiekaną cebulą oraz kiszonymi ogórkami.


Przed zjedzeniem wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.


Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam tatar! Muszę spróbować zrobić go sama :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś bardzo się upierałam przed surowym mięsem, ale odkąd koleżanka mnie przekonałam lubię! :)
    Pięknie ułożony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koleżanka miała siłę przekonywania, ale opłaciło się :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię... należę do miłośników tatara ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj oj i po co ja tu przyszłam. Tak bardzo lubię tatar, a on wygląda tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda. Joasiu narobiłaś mi strasznie ochoty na takiego tatara.

    OdpowiedzUsuń
  6. przyznam się, że nie mam odwagi spróbować tatara, ale Twój wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam tatara, sądzę, że raczej nie spróbuję go, jakoś te surowe żółtko i mięso do mnie nie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tatara, no normalnie kocham go :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Może w kolejnych wpisach przygotujesz przepis na najlepszy tatar z mięsa wołowego ? Testowałem tyle przepisów, jednak nadal nie udało mi się trafić dobrze ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze chciałam go spróbować. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń