Danie, które ma swoich miłośników i zatwardziałych przeciwników ze względu na użycie surowego mięsa i żółtka. A Wy do której grupy należycie ;) ?
Prawdziwy tatar powinien być siekany jednak według mnie smak z tym mielonym jest identyczny :)
Składniki: (na 2 porcje)
- 300g polędwicy wołowej
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka kropel ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 małe żółtka jajka
Przygotowanie:
Cebulę oraz ogórki kiszone siekamy w małą kosteczkę. Schłodzone mięso wołowe mielimy lub bardzo drobno siekamy, a następnie dodajemy musztardę, sos sojowy, oliwę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gotowe mięsa formujemy w 2 kulki i układamy na talerzach, robimy w mięsie zagłębienie, wkładamy w nie żółtko i podajemy z posiekaną cebulą oraz kiszonymi ogórkami.
Przed zjedzeniem wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smacznego!
Uwielbiam tatar! Muszę spróbować zrobić go sama :)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo się upierałam przed surowym mięsem, ale odkąd koleżanka mnie przekonałam lubię! :)
OdpowiedzUsuńPięknie ułożony :)
Koleżanka miała siłę przekonywania, ale opłaciło się :)
UsuńBardzo lubię... należę do miłośników tatara ;-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
UsuńOj oj i po co ja tu przyszłam. Tak bardzo lubię tatar, a on wygląda tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOj tam, może to inspiracja na jutrzejszy dzień ;)
UsuńAle pysznie wygląda. Joasiu narobiłaś mi strasznie ochoty na takiego tatara.
OdpowiedzUsuńprzyznam się, że nie mam odwagi spróbować tatara, ale Twój wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie ma czego się bać, a smak jest świetny :)
UsuńNigdy nie jadłam tatara, sądzę, że raczej nie spróbuję go, jakoś te surowe żółtko i mięso do mnie nie przemawia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tatara, no normalnie kocham go :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Może w kolejnych wpisach przygotujesz przepis na najlepszy tatar z mięsa wołowego ? Testowałem tyle przepisów, jednak nadal nie udało mi się trafić dobrze ze smakiem.
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam go spróbować. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń