Galaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka, która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi?
Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana :)
Składniki:
- kurczak (około 1,2 kg)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- kawałek selera
- cebula
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy
- 10 jajek
- groszek zielony
- żelatyna
Przygotowanie :
Do garnka wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego kurczaka, studzimy go, oddzielamy mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki. Marchewkę z rosołu kroimy w plasterki. Z wywaru wyciągamy warzywa, doprawiamy mocno solą, pieprzem, lubczykiem, sosem sojowym i odcedzamy przez sitko o gęstych oczkach. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze.
Na
dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość
zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie
zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały.
Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem.
Galaretka z kurczaka Mniam . Będę robiła na święta :)
OdpowiedzUsuńI ja też będę robić. Super smaki ;-)
OdpowiedzUsuństudzielina
OdpowiedzUsuń