Babka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :)
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ½ szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
- 8 łyżek cukru
- tabliczka czekolady
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i pozostawiamy na 10 minut.
Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
Babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z formy oprószamy ją cukrem pudrem.
Uwielbiam takie drożdżowe delikatnie babki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Taka wysoka i z kawałkami czekolady mmm... Koniecznie muszę ją upiec :)
OdpowiedzUsuńPiękna baba i jeszcze te kawałki czekolady. Jest moja mniam :)
OdpowiedzUsuńPychota :) Przepis zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńAle piękna, cieszy oczy :) dodatek czekolady- bomba!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła :)
OdpowiedzUsuńAle cudna ,lubię wszystkie babki.
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńCzemu nigdy nie dodałam czekolady do babki? Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń