Śledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta.
Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :)
Składniki:
Przygotowanie:
Śledzie myjemy, obcinamy płetwy, wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie każdą nacieramy solą. Wlewamy do miski piwo, sok z cytryny, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i doprawiamy płaską łyżeczkę soli oraz pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy do powstania jednolitej masy. Śledzie zanurzamy w cieście.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy dokładnie obtoczone w cieście tuszki. Smażymy z obu stron po około 3-4 minuty.
Smacznego!
Bardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńzaskakujące połączenie :) piękna złota rybka :)
OdpowiedzUsuńFajnie ci wyszła, ostatnio zastanawiałam się czy by nie kupić ale zrezygnowałam, a patrz tu takie smaczne danie.
OdpowiedzUsuńApetyczna rybka! Pięknie zarumieniona! :)
OdpowiedzUsuńjakie to pomysłowe, gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńlepsze w oleju
OdpowiedzUsuń