Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam!
Składniki:
- 1 litr tłustego mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 300 g miękkiego masła
- 5 pomarańczy o grubej skórce
- 2 galaretki cytrynowe
- 450 g herbatników kakaowych
Przygotowanie:
Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko
pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy sok. Obie mąki oraz żółtka łączymy
z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze
skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy
mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy pół opakowania
galaretki i mieszamy. Budyń odstawiamy
do całkowitego wystygnięcia.
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie
dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą
dzielimy na 3 równe części.
Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na
których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie
przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło.
Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w
500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i
wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Smacznego!
Pyszne ciasto !.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszsytkie ciasta nie wymagające pieczenia! świetne!
OdpowiedzUsuńZ moją ulubioną galaretką... :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho! Pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń