środa, 11 marca 2015

Pasta z makreli wędzonej.

Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroką gamę past kanapkowych, jednak większość z nich przepełnionych jest chemią. W domu taką pastę przygotujemy w kilka minut, a jest ona o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta sklepowa. Dzisiaj polecam pastę z wędzonej makreli, która ze świeżym, chrupiącym pieczywem znika ekspresowo ;)


Składniki:

  • 1 makrela wędzona (około 250 g)
  • 1 mała cebula
  • 100 g serka śmietanowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • szczypiorek 





 Przygotowanie:

Makrele rozrywamy i odrywamy mięso cały czas uważając na ości. Obrane mięso rozdrabniamy palcami, wkładamy do miski, dodajemy serek i dokładnie mieszamy.

 Cebulę zalewamy w garnuszku gorącą wodą na około 2 minuty , aby zmniejszyć jej ostrość. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny, doprawimy pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Smarujemy pastą pieczywo, a wierzch posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne smarowidełko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej super, ja uwielbiam takie pasty, u mnie czasami ląduje ogórek kiszony w środku ;-) apropos zapiekanego kurczaka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ja też próbowałam z ogórkiem w środku :)

      Usuń