Zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do mięs, zamiennik tradycyjnych gotowanych ziemniaków i zdrowsza alternatywa od frytek. Proste wykonanie jednak przy wodnistych ziemniakach trzeba uważać, gdyż mogą się ugotować, a nie upiec. Mój przepis i postępowanie z nimi są sprawdzone, dlatego wychodzą zawsze chrupiące :)
Przygotowanie:
Obrane, umyte ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki
i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki z zachowaniem niewielkich odstępów
i smarujemy olejem używając pędzla. Pieczemy przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni.
Następnie przekładamy ziemniaki na drugą stronę, znów smarujemy olejem oraz posypujemy bazylią, oregano
i zapiekamy około 45 minut w 180 stopniach. Podany czas jest przybliżony dlatego dobrze co jakiś czas patrzeć czy ziemniaki zarumieniły się.
Smacznego!
Fajne chrupiące, aromatyczne ziemniaczki! :)
OdpowiedzUsuńświetne jako dodatek :) chociaż mnie by wystarczyła maślanka :) ;p
OdpowiedzUsuńCo kto lubi :)
Usuńno pyszniutkie
OdpowiedzUsuń