Polędwice przygotowuję się szybko, a jest dość eleganckim daniem. W tym wydaniu polecam ją osobą, które lubią mięso w wersji słodkawej.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 100 g żurawiny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut.
W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem.
Smacznego!
ciekawe połączenie, warte uwagi :)
OdpowiedzUsuńApetycznie ,a u mnie tylko pomidorówka...
OdpowiedzUsuńPomidorówka tez może być apetyczna jeśli jest dobrze przygotowana :)
UsuńSzybko się robi i pięknie wygląda coś na zapracowany poniedziałek ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, z chęcią bym zjadła porcje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na porcje ;)
UsuńPolędwica wygląda bardzo apetycznie, a ten sosik palce lizać:))
OdpowiedzUsuńPolędwica wygląda bardzo apetycznie, a ten sosik palce lizać:))
OdpowiedzUsuńlubie to danie
OdpowiedzUsuń