Szpinak, ser feta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży.
na farsz:
350g mrożonego szpinaku
200g sera feta
masło
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku aż do odparowania wody. Do podduszonego szpinaku dodajemy rozkruszony ser feta oraz doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy farsz do przestudzenia.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane rozpuszczonym masłem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego:)
oh.... pierogi domowej roboty to jedno z lepszych dań jakie mogą być! :)
OdpowiedzUsuńOj tak stworzone idealnie dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuńostatnio,moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńMoje też :)
UsuńOch, wyglądają wspaniale... :) Tak dawno nie jadłam pierogów...
OdpowiedzUsuńPierogi kuszą :) Polecam!
Usuń