Sos winegret czyli vinaigrette swoje pochodzenie zawdzięcza kuchni francuskiej. Nazwa opisuje tradycyjny smak sosu: vin - winny, aigre - kwaśny, vinaigre - ocet.
Sos ten to wspaniały dodatek do sałatek, nadaję im charakteru.
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- łyżka zmieszanych suszonych ziół: bazylia, rozmaryn, estragon, tymianek, majeranek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, mocno dokręcamy zakrętkę i energicznie potrząsamy, aż sos nabierze jednolitej konsystencji.
U mnie po prostu polewa się wszystko oliwą z oliwek ,ale ten sos podoba mi się.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sos używam do sałatek :)
OdpowiedzUsuńJa lubię zamiast cukru użyć odrobiny miodu :)
OdpowiedzUsuńMiód jest zdrowszy niż cukier :)
UsuńBardzo fajna propozycja do sałatek :)
OdpowiedzUsuńI teraz musze zrobić sałatkę i taki sos ;-)
OdpowiedzUsuń