Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza atlantyckiego
- sok z jednej cytryny
- 2 plasterki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanego koperku
- przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra)
- sól, pieprz
- 50 g masła
Przygotowanie:
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Sok z cytryny łączymy z
wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonym koperkiem. W powstałej marynacie obtaczamy rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową.
Pięknie podana rybka Joasiu :) najbardziej lubię te z dodatkiem cytryny i czarnego pieprzu, pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka. Chętnie bym się dosiadł :)
OdpowiedzUsuńDorsza uwielbiamy, szczególnie z ćwikłą z chrzanem - pyszota!
OdpowiedzUsuńPyszna ryba.
OdpowiedzUsuńAle wspaniała rybka. Musi smakować pysznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowaną rybkę, idealne danie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Z wielką chęcią zjadłabym taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta rybka i w taki o to sposób właśnie stałam się głodna w środku nocy :)
OdpowiedzUsuńfajny miły blog
OdpowiedzUsuńCiekawe i interesujace wpisy
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńcoś pysznego
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńkonkretny wpis
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa treść!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń