Naszła mnie ochota na zupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :)
Składniki:
- 1 litr bulionu (najlepiej rybnego)
- 1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec
- 1 puszka wędzonych małży w oleju
- 300 g fileta z pstrąga łososiowatego
- 100 g kukurydzy z puszki
- sok z połowy limonki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- posiekana łyżka natki pietruszki
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy do czasu aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podsmażamy wszystko jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje.
W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa.
Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Smacznego :)
parboiled to metoda gotowania..cos nie moze byc ''z parboiled'', cos jest parboiled.
OdpowiedzUsuńPewnie, zgadzam się. Moja zupa jest z ryżem, a nie z parboiled. Ryż ten w przetwórni został poddany procesowi termicznemu, który można określić "przedgotowaniem" i po takiej obróbce nazywany jest ryżem parboiled. Właśnie dlatego zupa jest z ryżem parboiled, czyli wcześniej "przedgotowanym". Pozdrawiam.
UsuńAleż ta zupka pięknie wygląda, z chęcią bym spróbowała:) Świetne masz przepisy, będę zaglądać częsciej, obserwuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńkonkretny wpis
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa treść!
OdpowiedzUsuńciekawe treści
OdpowiedzUsuń