czwartek, 16 lipca 2015

Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled.

Naszła mnie ochota na zupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :)


Składniki:

  • 1 litr bulionu (najlepiej rybnego)
  •  1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec
  • 1 puszka wędzonych małży w oleju
  • 300 g fileta z pstrąga łososiowatego
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • sok z połowy limonki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • posiekana łyżka natki pietruszki
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany 30% 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę smażymy do czasu aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podsmażamy wszystko jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy bulionem i trzymamy pod przykryciem do czasu aż się zagotuje. 

W tym czasie kroimy rybę w dość dużą kostkę, a małże odsączamy z oleju. Wrzucamy do garnka kukurydzę, ryż i dodajemy pstrąga oraz małże. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 15 minut, aż ryż zmięknie a ryba nie będzie surowa. 

Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Gotuj w zdrowym stylu

8 komentarzy:

  1. parboiled to metoda gotowania..cos nie moze byc ''z parboiled'', cos jest parboiled.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, zgadzam się. Moja zupa jest z ryżem, a nie z parboiled. Ryż ten w przetwórni został poddany procesowi termicznemu, który można określić "przedgotowaniem" i po takiej obróbce nazywany jest ryżem parboiled. Właśnie dlatego zupa jest z ryżem parboiled, czyli wcześniej "przedgotowanym". Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ależ ta zupka pięknie wygląda, z chęcią bym spróbowała:) Świetne masz przepisy, będę zaglądać częsciej, obserwuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń