- 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju roślinnym Grall
- 1 jajko
- 3 płaskie łyżki otrąb lub bułki tartej
- 1 mała cebula
- 4 łyżeczki serka kanapkowego z ziołami
- 1 łyżka soku z cytryny
- bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy z oleju, wrzucamy do miski, dodajemy serek oraz drobno posiekaną cebulę. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy otręby lub bułkę tartą i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Całość rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.
Formujemy okrągłe płaskie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach. Po 15 minutach przekładamy wszystkie placuszki na drugą stronę i z powrotem wkładamy do piekarnika.
Możemy podać placuszki z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
Ciekawa propozycja :) wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny przepis! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi kotlecikami :)
OdpowiedzUsuńJoasiu bardzo kształtne ładne kotleciki, a i skład bardzo zachęcający :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł! Ja bym włożyła w bułkę i zrobiła takiego tunaburgera :)
OdpowiedzUsuńKotleciki super :) Ciekawe połączenie, tuńczyka z puszki w kotleciku jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z takimi kotletami ,fajne.
OdpowiedzUsuńA czy można wykorzystać tuńczyka w sosie własnym?
OdpowiedzUsuńTak, można :) Tylko radziłabym wtedy dodać łyżeczkę oleju do całości.
UsuńMożna zamiast serka kanapkowego dać np mascapone?? Jestem na diecie gdzie nie mogę cukrów a w serkach z ziołami jest cukier i poprostu sama dodać ziolek??
OdpowiedzUsuńOczywiście można użyć innego serka o kremowej konsystencji i doprawić ulubionymi ziołami do smaku :)
Usuńile kalorii ma taki kotlecik ?
OdpowiedzUsuńrybne kotlety
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńciekawa treść i konkretny wpis
OdpowiedzUsuńextra wpis i fascynujące treści
OdpowiedzUsuń