Pyszne danie bezmięsne, które można przygotować w 15 minut. Połączenie słonej fety, aromatycznych ziół, cukinii i chrupiących ziarenek sezamu tworzy ciekawe doznanie smakowe ;)
Składniki: (3 porcje)
- 300 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki)
- 1 duża cukinia
- 150 g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki suszonych ziół: czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, pietruszka
- sól, pieprz
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W między czasie fetę kroimy w kostkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni prażymy sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy cukinię z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi ziołami.
Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną cukinią oraz oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki sera feta, posypujemy natką pietruszki oraz sezamem.
Smacznego :)
Fajne :)Wszędzie teraz króluje cukinia, a w takich daniach smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńPiękniusio, apetycznie i z sezamem...to co lubię :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńświetny blog, ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńrzeczowo i solidnie napisane
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń