Miękkie, pulchne, idealne bułki do hamburgerów. Bardzo łatwe w wykonaniu i choć trzeba poświecić trochę czasu na ich przygotowanie to naprawdę warto, bo smak jest świetny i oczywiście w przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie – nie zawierają konserwantów. Bułki dobrze smakują też na słodko np. z dżemem. Uwaga - rozcinamy bułki nożem dopiero kiedy ostygną.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 12 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Rozcieramy w misce widelcem drożdże, dolewamy ciepłą wodę razem z mlekiem w proszku oraz masło. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy jajka, mąkę i sól, wyrabiamy, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie, ale nie może kleić się do rąk. Miske z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 25 minut.
Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut (aż będą rumiane).
Bułki jak malowane :)
OdpowiedzUsuńJoasiu niech gotowe bułki się chowają i to głęboko. Bardzo ładny wypiek :)
OdpowiedzUsuńPewnie, nawet nie ma co porównywać domowych i kupnych ;)
UsuńWspaniałe bułki :)
OdpowiedzUsuńOj tak takie bulki to skarb mi się... przyznam nie chce robić ale wpaść mogę i choć dla dziecka wezmę ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam. Ja uwielbiam wyrabiać ciasto to odstresowuje ;)
UsuńSuper wyglądają te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :3 Zjadłabym je z chęcią z serkiem twarogowym, ale do hamburgerów oczywiście też.
OdpowiedzUsuńwww.ziarnista.blogspot.com, pozdrawiam ;)
Niech mi ktoś zrobi z taką bułką wege burgera!;)
OdpowiedzUsuńDomowe buły są najlepsze, cudne ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńWow! Aż zgłodniałam. Tak apetycznie wyglądają:) podkradam przepis;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń