Chciałam przygotować zdrowe ciasto z dużą zawartością białka oraz błonnika i małą ilością kalorii. Myślę, że udało się :) Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje.
Składniki:
spód:
- 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec
- 360 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu
warstwa serowa:
- 300 g bobu
- 2 banany
- 300 g jogurtu pitnego waniliowego
- 300 g jogurtu naturalnego
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ksylitolu
herbaciana galaretka:
- 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 700 ml wrzątku
- 3 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia.
Bób gotujemy, łuskamy i wrzucamy do miski, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili wyrzucamy torebki z herbaty, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy, ostawiamy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową.
Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.
Smacznego ;)
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)
OdpowiedzUsuńJoasiu piękne ciacho, cudownie podane. Życzę powodzenia :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na ciacho!
OdpowiedzUsuńMyślałem, że źle przeczytałem tytuł, ale jednak nie. Zaskakujące połączenie, ale chętnie bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu Twojego komentarza uśmiech pojawił się na mojej twarzy :) Połączenie troszkę zaskakuję, ale smak jest całkiem fajny, choć jednak najbardziej czuć żurawinę. To ciasto to dobry sposób np. dla mam, które chcą coś zdrowego przemycić maluchowi.
Usuńfantastyczny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńKulinarne szaleństwo:) ale chętnie bym spróbowała chociaż kawałek:)
OdpowiedzUsuńpo co ten bob bo nie rozumiem
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńten wpis jest super!
OdpowiedzUsuńten wpis jest super!
OdpowiedzUsuń