Soczewica jest bardzo zdrowa, zawiera jedno z najlepiej przyswajalnych przez organizm białko pochodzenia roślinnego.
Zupka w smaku jest pyszna, coś pomiędzy pomidorową, a grochówką ;) Poza tym bardzo sycąca, jeśli ktoś nie lubi gęstych zup należy użyć połowę podanej w składnikach ilości soczewicy.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 2 małe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- ostra papryka, bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy około 10 minut na przygotowanym wcześniej bulionie. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła pokrojoną w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obieramy i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę, czosnek, marchewkę oraz cukinię dodajemy do gotującej się soczewicy i dokładamy pomidory oraz koncentrat po czym gotujemy kolejne 10 - 15 minut.
Na koniec doprawiamy bazylią, ostra papryką oraz solą i pieprzem.
Smacznego :)
Lubię taką zupę :)
OdpowiedzUsuńZupka ma fajny skład, który do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :) ma super kolor i pewnie ciekawą konsystencje :) do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńPysznie ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lubie soczewicę i robię z niej też zupy. Są swietne ! :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio zaprzyjaźniłam się z soczewicą i właśnie w zupach najbardziej mi smakuje :)
UsuńTaka zupa często u nas gości. Wszyscy się nią zajadamy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupa
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale jakoś nie mogę się przekonać do soczewicy :/ Obym kiedyś to zmieniła!
OdpowiedzUsuńwww.sparowani.blogspot.com
Dawno temu spróbowałam kotletów z soczewicy, które zupełnie nie przypadły mi do gustu i dopiero po kilku latach odważyłam się zjeść ją ponownie, ale teraz bardzo ją polubiłam. Także polecam, warto się odważyć ;)
UsuńJa też lubię taką zupkę jest bardzo sycąca na długo zabija głód ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń