Ciasto lekkie i orzeźwiające, słodkie, a zarazem kwaskowe, coś pysznego, cytryna i rabarbar to połączenie idealne. Na dodatek ciasto jest łatwe w przygotowaniu i mało przy nim pracy, choć na tężejące galaretki trzeba trochę poczekać, ale w tym czasie można robić zupełnie coś innego ;)
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
na masę:
- 5 dużych łodyg rabarbaru
- 1 cytryna
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 duży jogurt naturalny
- około ½ szklanki cukru
galaretki na wierzch:
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka wieloowocowa-niebieska
Przygotowanie:
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do
rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy
łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do
pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175
°C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy sok i zostawiamy, żeby ostygł.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawimy do
wystygnięcia. Następnie wyciągamy miąższ z cytryny, pozbawiamy pestek i
blendujemy go z
rabarbarem. Galaretki mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar
z
cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku i
wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować).
Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć.
Lekko
tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę
cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy
do wystudzenia.
Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby całość stężała.
Jakie równiutkie, gładziutkie jak od linijki :))
OdpowiedzUsuńJest cudne. Co za precyzja. A ten kolor zielony mnie zachwycił. A samo ciasto z masą rabarbarową musi smakować :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i jakie fajne smaki
OdpowiedzUsuńIdealnie idealne!.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta jak dla mnie najlepsze galaretka górą
OdpowiedzUsuń