Składniki:( na około 10 sztuk)
- 1 kapusta
- 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal
- 150 g ryżu
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki rosołu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia.
Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką.
Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem
Smacznego :)
Bardzo ciekawy pomysł! Zaintrygowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńTakie gołąbki to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że dla mnie nieznane połączenie jak na gołąbki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, ciekawe połączenie i świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO powiem szczerze, że takich to ja jeszcze nie jadłam. Z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, chyba bym nawet nie wpadła na ten pomysł. A ryby uwielbiam w każdej postaci. Super
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe gołąbki :)
OdpowiedzUsuńTo także był mój pierwszy raz z gołąbkami z rybą i bardzo mi zasmakowały ;)
OdpowiedzUsuńrybka w kapuscie
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń