czwartek, 25 czerwca 2015

Gołąbki z makrelą.

Gołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :)


Składniki:( na około 10 sztuk)



Przygotowanie: 

Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia.

Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką.

Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika.

Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem

Smacznego :)

 


10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł! Zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie gołąbki to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem szczerze, że dla mnie nieznane połączenie jak na gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gołąbki, ciekawe połączenie i świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O powiem szczerze, że takich to ja jeszcze nie jadłam. Z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich nie jadłam, chyba bym nawet nie wpadła na ten pomysł. A ryby uwielbiam w każdej postaci. Super

    OdpowiedzUsuń
  7. To także był mój pierwszy raz z gołąbkami z rybą i bardzo mi zasmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń