poniedziałek, 1 czerwca 2015

Rolada w kropeczki z musem czekoladowym i nektarynką.

Rolada w kropeczki jest efektowna i na dodatek pyszna. Kremowy mus z czekolady rozpływa się w ustach 

i jeszcze ta nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;)


Składniki:

masa dekoracyjna:
  •  40 g miękkiego masła  
  • 40 g cukru pudru 
  • 40 g mąki
  • 1 białko 
  • 1 łyżka kakao

biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 40 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

mus czekoladowy:
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 90 g czekolady gorzkiej Goplana
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 nektarynka


Przygotowanie:

Wykonujemy masę dekoracyjną  Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę, kakao i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Blachę o wymiarach 32x22 wykładamy papierem do pieczenia. Masą napełniamy szprycę (w ostateczności można to robić palcem ;) ) i na papierze do pieczenia robimy kropeczki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy  mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę  i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia.

 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko ciepła. Śmietanę ubijamy na sztywno.  Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną.

Nektarynkę obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.

Biszkopt rozwijamy i nakładamy przez środek mus czekoladowy, układamy na całości nektarynkę a następnie znów zwijamy. Na koniec owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)



Z czekoladową nutą

10 komentarzy:

  1. Bardzi fajna dekoracja... I smak pyszny Lubie takie

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Fajny pomysł z orzeźwiającym dodatkiem nektarynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przyznać, że nektarynka bardzo pasowała do tej rolady :)

      Usuń
  3. Super rolada :), ja mam przepis na taki biszkopt od roku zapisany i jeszcze się nie zmobilizowałem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wykorzystać przepis na ten biszkopt, bo jest pyszny :)

      Usuń
  4. Te kropeczki wyglądają niezwykle uroczo :)

    OdpowiedzUsuń