Rolada w kropeczki jest efektowna i na dodatek pyszna. Kremowy mus z czekolady rozpływa się w ustach
i jeszcze ta nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;)
masa dekoracyjna:
biszkopt:
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 90 g czekolady gorzkiej Goplana
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 nektarynka
Przygotowanie:
Wykonujemy masę dekoracyjną Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę, kakao i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Blachę o wymiarach 32x22 wykładamy papierem do pieczenia. Masą napełniamy szprycę (w ostateczności można to robić palcem ;) ) i na papierze do pieczenia robimy kropeczki.
Białka
ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy
powoli cukier. Gdy piana jest już sztywna dokładamy po jednym żółtku
dalej ubijając do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę z
proszkiem do
pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12
minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na
nią biszkopt,
ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z cukrem i studzimy do momentu, aby była lekko ciepła. Śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną.
Nektarynkę obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
Smacznego :)
Cudowna i smaczna.
OdpowiedzUsuńJaka urocza rolada :) Mistrzostwo .
OdpowiedzUsuńBardzi fajna dekoracja... I smak pyszny Lubie takie
OdpowiedzUsuńRewelacja! Fajny pomysł z orzeźwiającym dodatkiem nektarynki :)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że nektarynka bardzo pasowała do tej rolady :)
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSuper rolada :), ja mam przepis na taki biszkopt od roku zapisany i jeszcze się nie zmobilizowałem.
OdpowiedzUsuńWarto wykorzystać przepis na ten biszkopt, bo jest pyszny :)
UsuńTe kropeczki wyglądają niezwykle uroczo :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuń