Podudzia przygotowałam na konkurs firmy Nasz Kurczak, polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :)
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 1/4 szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
na dip paprykowy:
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.
Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku.
Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Ojjj wgryzłabym się w tego kurczaka, ta skórka mmm <3
OdpowiedzUsuńJakie ładne równe paseczki, niczym małe zebry :)
OdpowiedzUsuńJakie porównanie ;)
UsuńApetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńAle nabrałam ochoty na takiego grillowanego kurczaka
OdpowiedzUsuńPychotka, u mnie znów dziś grillowanie :)
UsuńPyszne!.
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda wykwintnie.
OdpowiedzUsuń