Małże w białym winie to nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu potrawa, a jaka pyszna ;) Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje. Małże najlepiej smakują w towarzystwie bagietki.
Składniki:
- 1 kilogram małż
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte.
W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut (nie dłużej, bo stwardnieją i stracą smak). Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny .
Smacznego :)
Joasiu jak u Ciebie wytwornie i światowo :)
OdpowiedzUsuńJak wykwintnie :):) i pysznie :):)
OdpowiedzUsuńOj tak pysznie ...
UsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń