czwartek, 21 maja 2015

Małże w białym winie.

Małże w białym winie to nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu potrawa, a jaka pyszna ;)  Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje. Małże najlepiej smakują w towarzystwie bagietki.



Składniki:

  • 1 kilogram małż
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka masła 
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz




Przygotowanie:

Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte. 

W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut (nie dłużej, bo stwardnieją i stracą smak). Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.

Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny . 

Smacznego :)

6 komentarzy: