piątek, 15 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Rabarbar uwielbiałam od dziecka, maczałam łodygi w cukrze i tak go zajadałam :) 
Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne 
i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe.

Składniki: (na około 11-12 sztuk)

ciasto:
  • 40g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 550g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru

nadzienie:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 40g masła


Przygotowanie:

Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut).

Rabarbar myjemy, kroimy w ok. 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy.
Na blaszce układamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. We wgłębienia układamy rabarbar i delikatnie wciskamy je w ciasto.

Masło, mąkę i cukier wyrabiamy między palcami do powstanie kruszonki i obsypujemy nią każdą drożdżówkę. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.


      13 komentarzy:

      1. Takie domowej roboty to warto zgrzeszyc na diecie ;-)

        OdpowiedzUsuń
      2. Na pewno zrobiłaś więcej i nas poczęstujesz:) ale narobiłaś nam smaku :)

        OdpowiedzUsuń
      3. Bardzo smacznie wyglądają Twoje drożdżówki, z rabarbarem uwielbiam :)

        OdpowiedzUsuń
      4. Mniam jakie pyszności :):) poproszę dwie :):)

        OdpowiedzUsuń
      5. Drożdżówka i rabarbar to kompozycja idealna :)

        OdpowiedzUsuń
      6. Pięknie Ci wyszły i jedną porywam :)

        OdpowiedzUsuń
      7. Nie wyszło mi!:-( Ciasto luźne. Nie mogłam rozwałkować.

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Czy drożdżówki w ogóle się nie wypiekły czy chodzi o samo ciasto, że było luźne? Ciasto powinno być dość wilgotne, klejące, dzięki temu drożdżówki są pulchne. Można ułatwić sobie sprawę - obrzucić stolnice oraz wałek mąką i wtedy rozwałkowywać. Drugim sposobem jest uformowanie 12 kul i spłaszczenie ich. Co do samego przygotowania nie należy wlewać masła prosto z ognia, musi być troszkę ostygnięte, nie wolną też ciasta drożdżowego narażać na przeciągi. Szkoda, że drożdżówki nie wyszły :(, bo są naprawdę pyszne, ale mam nadzieję, że pomogłam znaleźć przyczynę.

          Usuń
      8. Są tak pyszne, tylko talia cierpi :D

        OdpowiedzUsuń