Filet z kurczaka występuje u mnie w domu dość często, ale pomysłów na jego przyrządzenie są tysiące więc nigdy się nie nudzi. Moja dzisiejsza propozycja na urozmaicenia dania z kurczaka to farsz z boczku i natki pietruszki. Polecam :)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 30 dag boczku
- 1 duża cebula
- garść natki pietruszki
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki majonezu
- ostra papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez, musztardę oraz podsmażony boczek z cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego.
Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Z przyjemnością bym zjadła taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńAle smakowity farsz, wpraszam się na obiad :)
OdpowiedzUsuńO proszę i jakie wytworne danie zrobiła Joasia ze zwykłej piersi :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Elu :)
UsuńPyszny obiad.
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, tak lubię !
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie, ja też lubię łączyć różne gatunki mięs:)
OdpowiedzUsuńPysznie było :)
UsuńTaki Kurczak z takim farszem to mógłby zlądować na moim talerzu :-)
OdpowiedzUsuńBoczek ma być surowy,wędzony czy parzony?
OdpowiedzUsuńWędzony :)
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń