Postanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :)
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 150 g płatków kukurydzianych
- 2 ząbki czosnku
- zioła i przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, sól, pieprz)
- 4 plasterki szynki drobiowej
- 2 ogórki kiszone
Przygotowanie:
Filety osuszamy, pozbawimy błonek i kroimy wzdłuż, tak aby z jednego filetu powstały dwa cieńsze, a następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso wkładamy do miski, wciskamy przez praskę czosnek , dodajemy zioła oraz przyprawy i zalewamy jogurtem. Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.
Roladki możemy podać z sosem czosnkowym lub jogurtem.
Smacznego!
W płatkach robiłem filet z kurczaka, ale roladki prezentują się dużo lepiej :)
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę w płatkach i to się naprawdę sprawdza. Pyszne, chrupiące i małokaloryczne. :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%, właściwie ta panierka smakowała mi bardziej niż klasyczna ;)
UsuńWyglądają przepięknie i bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiad, wpraszam się na jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńAle fajne roladki zrobiłaś. Z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne roladki i ta chrupiąca panierka :)
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńno przepyszne
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń