poniedziałek, 22 czerwca 2015

Roladki z fileta z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych.

Postanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z płatków kukurydzianych pieczone w piekarniku. Danie jest smaczne, a na dodatek mało kaloryczne :)


 
Składniki: 
  • 2 duże piersi z kurczaka
  •  150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła i  przyprawy (tymianek, rozmaryn, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, sól, pieprz)
  • 4 plasterki szynki drobiowej
  • 2 ogórki kiszone 




Przygotowanie:

Filety osuszamy, pozbawimy błonek i kroimy wzdłuż, tak aby z jednego filetu powstały dwa cieńsze, a następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Mięso wkładamy do miski, wciskamy przez praskę czosnek , dodajemy zioła oraz przyprawy i zalewamy jogurtem. Dokładnie obtaczamy filety i odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Po tym czasie na każdym kawałku piersi z kurczaka układamy plasterek szynki i połówkę przeciętego wzdłuż ogórka, a następnie zwijamy. Płatki kukurydziane rozgniatamy, obtaczamy w nich roladki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.

Roladki możemy podać z sosem czosnkowym lub jogurtem.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. W płatkach robiłem filet z kurczaka, ale roladki prezentują się dużo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często piekę w płatkach i to się naprawdę sprawdza. Pyszne, chrupiące i małokaloryczne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%, właściwie ta panierka smakowała mi bardziej niż klasyczna ;)

      Usuń
  3. Wyglądają przepięknie i bardzo efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny miałaś obiad, wpraszam się na jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne roladki zrobiłaś. Z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne roladki i ta chrupiąca panierka :)

    OdpowiedzUsuń