Ciasto drożdżowe z czereśniami jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 500 g czereśni
Przygotowanie:
Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru, żeby puściły sok. Jaja ubijmy na puszystą pianę z solą. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru aż staną się płynne. Następnie dodajemy do drożdży mleko, mąkę, pozostały cukier oraz ubite jajka i wyrabiamy ciasto przez minimum 15 minut. Potem dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie natłuszczamy blachę, równomiernie rozkładamy na niej ciasto (będzie klejące) i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie umieszczamy czereśnie na sitku, odsączamy i rozkładamy na placek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni. Studzimy w blaszce i podajemy posypany cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda obłędnie, a te czereśnie wręcz zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńMniam, czereśnie, jeszcze w tym roku nie jadłam. A ciasto na pewno pychotka!
OdpowiedzUsuńAle super ciacho :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze czereśni nie jadłam (w tym sezonie) ... uwielbiam ciasta z owocami ;-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ,uwielbiam takie ciasta i czereśnie!.
OdpowiedzUsuńBardzo puchate ciasto :) W sobotę przerabialiśmy cztery skrzynki czereśni przywiezionych od dziadka :)
OdpowiedzUsuńEkstra ciacho! :) Klasyka się zawsze sprawdza! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń