sobota, 28 lutego 2015

Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej.

 

Mięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach).  

Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny :)


Składniki:

  • stek z rekina (ok. 300 g) 
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła 


Przygotowanie:

   Stek z rekina osuszymy za pomocą papierowego ręcznika. W głębokim talerzu mieszamy sok z cytryny z oliwą i przyprawami, dodajemy koperek, a następnie wszystko mieszamy. Stek z rekina dokładnie obtaczamy  z obu stron w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. 

Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy masło  i obsmażamy stek po około 5-8 minut z każdej strony. 

Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz plasterkami cytryny.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Tez chciałam kupić, ale wkoncu zrezygnowałam a teraz żałuję ;-) wygląda fajnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaje jest czego żałować ;) Następnym razem polecam jednak zaopatrzyć się w rekina :D

      Usuń
  2. Jeszcze nie próbowałam takiego mięska, wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń