Mięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach).
Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny :)
Składniki:
- stek z rekina (ok. 300 g)
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
Przygotowanie:
Stek z rekina osuszymy
za pomocą papierowego ręcznika. W głębokim talerzu mieszamy sok z cytryny z
oliwą i przyprawami, dodajemy koperek, a następnie wszystko mieszamy. Stek z
rekina dokładnie obtaczamy z obu stron w
marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy
masło i obsmażamy stek po około 5-8
minut z każdej strony.
Podajemy z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami oraz
plasterkami cytryny.
Smacznego :)
Tez chciałam kupić, ale wkoncu zrezygnowałam a teraz żałuję ;-) wygląda fajnie
OdpowiedzUsuńPrzyznaje jest czego żałować ;) Następnym razem polecam jednak zaopatrzyć się w rekina :D
UsuńJeszcze nie próbowałam takiego mięska, wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń