Calzone to inaczej zamknięta pizza w kształcie dużego pieroga. Farsz oczywiście może być dowolny, a to jest moja ulubiona i sprawdzona wersja :)
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 150 g żółtego sera
- ketchup
- przyprawa gyros, oregano, sól, pieprz, papryka ostra
- 1 łyżka oleju
- 600 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 żółtko jajka
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w talarki, a cebulę i paprykę w
kosteczkę. Wrzucamy na gorącą patelnie, bez tłuszczu, gdyż zależy nam tylko,
aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z
błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju.
Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia.
Następnie dodajemy do naszego farszu starty ser żółty oraz ketchup i doprawiamy
solą, pieprzem, papryką oraz oregano.
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i
pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą
wodę oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie
dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż
ciasto będzie gładkie.
Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt
owalny. Na ciasto nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi. Łączenie można
docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na
blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30
minut do zarumienienia.
Smacznego!
Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńłał, aż ślinka mi pociekła! wyglądają zawodowo! Pychota
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Świetna propozycja, dużo ciekawych propozycji można tutaj znaleźć. Inspirujący blog.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń