Kawałki fileta z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej z grzybkami smakiem troszkę przypominają bigos, ale w przygotowaniu jest to danie dużo szybsze :)
Składniki:
- 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
- 300 g kapusty kiszonej
- 6 suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
- sól, pieprz, kminek
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na kilka godzin, żeby zmiękły.
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy je
na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierze białego
koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy jeszcze 5 minut.
Kapustę siekamy, a grzyby kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i
pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i zakrywamy folią
aluminiową.
Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
40-50 minut, aż kapusta zmięknie. Parę
minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił.
Smacznego :)
niesamowity przepis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuń