Smaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia.
Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 płaskich łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- szczypta soli
- marmolada
Przygotowanie:
Mieszamy na stolnicy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz
cukier puder. Następnie dodajemy zimne masło, nożem rozdrabniamy i mieszamy z resztą
składników. Kolejno dodajemy jajka, jogurt i dość szybko zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4
kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy marmoladą, zawijamy w
rulony, a potem kroimy je nożem na małe roladki
Ciasteczka układamy na blaszce
wyłożonej papierem. Pieczemy temperaturze 180 stopni do nabrania złocistego
koloru, czyli około 40 minut. Po upieczeniu możemy ciasteczka na wierzchu posypać cukrem
pudrem.
Smacznego :)
lubię takie ślimaki :) :)
OdpowiedzUsuńIdealne do niedzielnej kawki ;-)
OdpowiedzUsuńPewnie, że idealne do kawki. Chociaż osobiście wolę do herbatki ;)
UsuńDziś takie zrobiłam, wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuńslodziutko
OdpowiedzUsuń