Składniki: (na 2-3 porcje)
- 1 puszka pomidorów
- 200 g świeżych dojrzałych pomidorów
- 300 g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 2 małe cebule
- ½ marchewki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- szczypta chili
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy z oliwek
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 łyżeczka soli
- parmezan - świeżo tarty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, a
czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie
z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na
palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy
mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie,
liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy
ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy
solą pieprzem, chili oraz cukrem.
Makron gotujemy w 2,5
litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy
sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!
Jest to jedno z moich ulubionych dań.
OdpowiedzUsuń