Danie bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i na dodatek smaczne :)
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- ½ puszki fasoli czerwonej
- czerwona papryka
- 2 cebule
- ½ małego pora
- kilka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- makaron świderki
- sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- słoiczek przecieru pomidorowego
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i
oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy
makaron al dente.
Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy
łączymy tworząc sos.
Następnie do podsmażonych
warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut.
Super, uwielbiam taki makaron!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie polaczenie tunczyka i pomidorow.
OdpowiedzUsuńNo i idealne danie na super szybki obiad!
:)
Faktycznie tuńczyk i pomidory to połączenie idealne :)
UsuńMoja druga połowa uwielbia takie klimaty. Trzeba będzie zrobić ;-)
OdpowiedzUsuń