Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz
bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami.
Składniki:
- 4 parówki
- około 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 300ml kefiru
- 100ml śmietany
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie gotujemy
w osolonej wodzie na półtwardo. Kiedy będą gotowe odlewamy wodę i odstawiamy je
do wystygnięcia.
Parówki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w kostkę. Rozgrzewamy
olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut. Kolejno dorzucamy do
nich cebulę i dalej smażymy do zarumienienia.
Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując
sos.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z
cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą
warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy
sosem i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Uwielbiam takie proste ziemniaczane zapiekanki, pychotka :)
OdpowiedzUsuńno klasyka
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje. Ten przepis jest warty przygotowania.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń