Tłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :)
Składniki: (na ok. 18 szt.)
- 0,6 kg mąki
- 50 g drożdży
- 75 g cukru
- 5 żółtek
- 0,25 l mleka
- 5 kostek smalcu
- 1 łyżka masła
- kieliszek rumu
- marmolada
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka, z łyżeczką
cukru i 3-ma łyżkami mąki. Przykrywamy rozczyn i odstawić na około 10 min.
W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić objętość.
W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić objętość.
Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około
łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na
stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy.
Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta
od razu wypłynie na powierzchnię.
Strząsamy z pączka mąkę, kładziemy na powierzchni smalcu i
smażymy około 2-3 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy znów 2-3
min. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
lub polewamy lukrem.
Pyszne pączki.
OdpowiedzUsuńNieskromnie zgodzę się - pycha :)
Usuń