poniedziałek, 2 lutego 2015

Klasyczne szaszłyki.



 Szaszłyki to takie danie, które przybiera różne kolory i smaki, a ograniczeniem jest jedynie nasza fantazja. Można użyć samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym.



Składniki: (na około 6 sztuk)


  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 papryki
  • 3-4 cebule
  • 2 łyżka oleju
  • oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, czosnek suszony, chili  
  • sól, pieprz



Przygotowanie:


Usuwamy z filetów błonki i kroimy w kostkę. Następnie marynujemy je w łyżce 
oleju, soli, pieprzu, czosnku, chili i rozmarynie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, a paprykę  w dużą kostkę.

Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się zarumieni.

Smacznego:)


3 komentarze:

  1. fajny przepis, już zaczynam tęsknić za latem i grillami

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrawy z grilla mają wyjątkowy smak, ale kiedy jeszcze jest zimno takie szaszłyki z piekarnika są dobrą alternatywą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też takie robię, są pyszne:) dziękuję za wizytę u mnie i miły komentarz, zapraszam częściej, ja będę wpadać, bo przepisy tutaj są super:))

    OdpowiedzUsuń