Składniki:
- 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub borowików
- 2-3 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- cebula
- śmietana 30%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, minimalny
czas moczenia to 1 godzina. Potem gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości.
Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, ale nie wylewamy wody.
Cebulę kroimy w
plastry i podpiekamy nad palnikiem lub szklimy na maśle . Marchewki,
pietruszkę, por i seler obieramy i myjemy. Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz cebulę i zalewamy
gorącą wodą (ok. 2 szklanki), dodajmy
ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotujmy pod przykryciem na małym ogniu aż
warzywa będą miękkie, a wywar będzie aromatyczny(ok. godziny).
Wyciągamy warzywa i dodaj pokrojone na małe kawałki
ugotowane grzyby i wodę z ich gotowania. Zostawiamy na palniku jeszcze ok. 10
minut. Zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smacznego:)
takż pyszną zupę jem z reguły w wigilię tylko :) ale myślę że w iiny dzień również warto :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
U mnie w domu zupę grzybową również głównie jada się w wigilię :) Jednak czasami miewamy też zachciankę na nią w inny dzień roku :)
UsuńCiekawa propozycja, super to wygląda
OdpowiedzUsuń