Kapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie
właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych.
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą,
a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy ją na sitku, wkładamy do miski i
zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy
do kapusty. Wszystko doprawiamy octem, oliwą, solą oraz pieprzem.
Taka gotowana też jest fajna, jednak moi domownicy preferują na surowo z majonezem.
OdpowiedzUsuńPewnie, taka jest smaczna i z majonezem również ;)
UsuńWiesz, że to moja najukochańsza sałatka :) ?! Mogłabym ją jeść codziennie, trafiłaś w me gusta :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że trafiłam w gust ;) Również lubię tą sałatkę, ale są inne bardziej ulubione :)
UsuńUwielbiam surówki z czerwonej kapusty, ale na surowo, koniecznie z dodatkiem jabłka :)
OdpowiedzUsuńRobię rzadko, ale bardzo lubię, to zdrowa sałatka :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że zdrowa, jak większość sałatek ;)
UsuńBardzo lubię różnego rodzaju surówki, a z czerwonej kapusty, to uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Joasiu. Czerwona kapusta jest traktowana w kuchni "po macoszemu", choć nie wiadomo dlaczego. Ma piękną, wyrazistą barwę i w smaku też nie odbiega od białej. Przydałoby się trochę z nią poeksperymentować. A może surówka z białej i czerwonej, bo bardzo lubię obie. :)
OdpowiedzUsuńU mnie buraczki królują ,ale taką kapustę też bym zjadła z chęcią.
OdpowiedzUsuńAkurat będzie do obiadu!
OdpowiedzUsuń