Żurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają suszone grzybki oraz chrzan i nie może się obejść bez białej kiełbasy i gotowanych jaj :)
- ½ kg białej kiełbasy
- 300 g wędzonych kości schabowych
- 8 jajek
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kilka grzybów suszonych
- 500 ml zakwasu żytniego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki chrzanu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa
obieramy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy grzyby, nakłutą widelcem
białą kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna
jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki.
Do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Warzywa, kości oraz kiełbasę wyjmujemy z wywaru.
Żurek podajemy z kawałkami kiełbasy i ugotowanym jajkiem.Smacznego!
niesamowity przepis
OdpowiedzUsuń