Pierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak.
Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;)
Składniki:
na farsz:
- 700 g ziemniaków
- 400 g tłustego sera białego
- 3 cebule
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Przygotowanie:
Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku.
W tym czasie podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi.
Smacznego:)
Jak ja dawno nie robiłam ruskich...chyba niebawem się skuszę :)
OdpowiedzUsuńOj warto się skusić :)
UsuńO nie nie dlaczego tak kusisz... Ja tak lubię pierogi a postanowiłam ograniczyć kalorie. ;-)
OdpowiedzUsuńW jeden dzień dietetyczne potrawy, a w drugi pierogi i ogólnym bilansem będzie ograniczenie kalorii ;)
UsuńUwielbiam :) Mogłabym je jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńRuskie pierogi są bezkonkurencyjne. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńŁadna falbanka :) Uwielbiam a wieki nie jadłam, dziękuję za przypomnienie o nich :)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi ruskie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Ja nie robię falbanki, ale widelcem przygniatam brzegi ciasta. lepiej to wygląda, bo jemy też oczami
OdpowiedzUsuńKwestia gustu, dla mnie ładniej wyglądają falbanki :)
Usuń