Tuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby.
Składniki:
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
- 1 jajo
- 100 g startego sera mozzarella
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
opcjonalnie do podania:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły.
Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy.
W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy ziemniaki. Następnie znów wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut.
Proponuje podawać z jogurtem naturalnym i kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
Bardzo lubię pieczone ziemniaki a jak jeszcze mają pyszne nadzienie to już w ogóle poezja :)
OdpowiedzUsuńChyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych ziemniaków :)
UsuńBardzo apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńSmakowite danie, takich ziemniaków nie jadłam, kuszą :)
OdpowiedzUsuńMniam ... bardzo lubię takie pieczone ziemniaki, super farsz.
OdpowiedzUsuńAleż smacznie nadziane ziemniaczki, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńo jak łładnie wyglądają, z pewnością pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy i smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńapetyczne i treściwe, słowem fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo treściwe ;)
UsuńBardzo fajny przepis! Lubię takie faszerowane ziemniaki, ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńLubię ziemniaki faszerowane i chętnie sprawdzę wersję smakową z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńSuper ,nadziane bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńFajnie to wymyśliłaś, pomysł na obiad super no i puszka wykorzystana ;-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie faszerowałam w taki sposób ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Świetny pomysł na połączenie ziemniaków i tuńczyka, z pewnością skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńAle robisz smaka 😍😍😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
super, sprobuje
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest przepis na te ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń