sobota, 2 maja 2015

Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego.

Liście mniszka lekarskiego, aby użyć je do przygotowania zupy muszą być młode, czyli przed kwitnięciem, aby nie były gorzkie. U mnie spokojnie można jeszcze takie znaleźć w zacienionych miejscach ogrodu.

Połączenie szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;)



Składniki: 

  • 150 g liści mniszka (bez łodyg)
  • 300 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • pół szklanki 30% śmietany
  • sól, pieprz




Przygotowanie: 

Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego. Zagotowujemy.

Liście mniszka płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy razem ze szpinakiem do gotującego się wywaru. Trzymaj na średnim ogniu przez 1o minut, następnie miksujemy, jeszcze raz zagotowujemy i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub grzankami.

Smacznego!




13 komentarzy:

  1. Jestem fanką takich zup i jedzenia mniszka, także super! Ja w tym roku zdecydowałam się na zupę z pokrzywy, też wyszła smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem... Przyznam, że właśnie mnie zainspirowałaś swoją zupą z pokrzyw i serkiem kozim z mniszkiem ;)

      Usuń
  2. Ciekawa zupka, u mnie mniszka pod dostatkiem chyba muszę się pośpieszyć nim wszystek zakwitnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ciekawy pomysł, no i ten mniszek muszę go kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na zupę, u mnie mniszka również pod dostatkiem, w następny weekend planuje zrobić miód i syrop :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością też spróbuje zrobić miód i syrop, ale nie wiem czy to będzie jeszcze w tym roku :D

      Usuń
  5. Wygląda apetycznie zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam/piłam mniszka lekarskiego.
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. oryginalna, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń