poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sos tzatziki.

Sos tzatziki jest lekki, orzeźwiający i wspaniałe pasuje szczególnie do mięs z grilla. Kojarzy się z latem ;), bo wtedy najczęściej występuje na stole u mnie w domu. Jeśli ktoś nie próbował to polecam ten grecki sos.

 
Składniki:
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz




Przygotowanie:

Ogórek obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, ścieramy na tarce i wrzucamy do miseczki. Solimy i odstawiamy na 15 minut, po czym odciskamy z ogórka wodę.

Dodajemy jogurt grecki i koperek. Następnie obieramy czosnek, wyciskamy przez praskę i również wrzucamy do miseczki. Pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny. 

Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy na około godzinę do lodówki. 

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Też go uwielbiam, wczoraj podałam do placuszków z cukinii, ale najbardziej lubię jako dodatek do gyrosa, pycha:) Obserwuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tzatziki to mój ulubiony sos ! kojarzy mi się z Grecją, chlebkami pita i souvlakami :) mmmmm tęsknie ! na szczęście można go przygotować w domowym zaciszu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię, często dorzucam jeszcze świeżej mięty :)

    OdpowiedzUsuń