sobota, 8 sierpnia 2015

Domowy kisiel jagodowy.

Kisiel to wspaniały i szybki w przygotowaniu deser. Domowy smakuje jeszcze lepiej  te kawałki owoców i zero konserwantów, pycha :) Jagodowy sezon w pełni więc właśnie na kisiel o takim smaku miałam ochotę.


Składniki: (2 porcje)
  • 1/2 l wody 
  • 200g świeżych jagód 
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 


Przygotowanie:

Jagody pukamy, usuwamy listki i zostawiamy kilka do dekoracji a resztę wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, a następnie dusimy do czasu, aż jagody się rozpadną i powstanie sok z kawałkami owoców. W 50 ml wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, a pozostałą wodę wlewamy do jagód. Czekamy aż całość się zagotuje, ściągamy z ognia, dolewamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Pyszności, takie kisielki domowe są rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe kisiele, z jagodami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 100 % zdrowej słodyczy, największym fanem jest mój brat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma nic lepszego i smaczniejszego od domowego kisielu ;)

    OdpowiedzUsuń