środa, 15 kwietnia 2015

Łódeczki z ciasta francuskiego z białym serem i kurczakiem.

 W lodówce zalegało ciasto francuskie więc po chwili zastanowienia powstały łódeczki z ciasta francuskiego, które ciekawie wyglądają i są kolejnym pomysłem na szybki obiad. Biały ser świetnie sprawdził się do zapiekania.


Składniki:

  •  2 filety z kurczaka
  •  200 g sera białego
  •  1 mała papryka czerwona
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz 
  • ostra papryka, zioła prowansalskie  
  • łyżka oleju  
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego


 Przygotowanie:

Filety oczyszczamy i kroimy na małą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilkę. Dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę, cebule posiekaną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 5-10 minut. Odkładamy do ostygnięcia. 

W garnku kruszymy biały ser, dodajemy natkę pietruszki, podsmażone na patelni składniki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 

Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątów, układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, sklejamy dokładnie krótsze końce każdego kawałka ciasta z obu stron i napełniamy farszem.

Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Smacznego!



9 komentarzy: