sobota, 4 kwietnia 2015

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem.

 

Żurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają suszone grzybki oraz chrzan i nie może się obejść bez białej kiełbasy i gotowanych jaj :)


Składniki:

  • ½ kg białej kiełbasy 
  • 300 g wędzonych kości schabowych 
  • 8 jajek
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kilka grzybów suszonych
  • 500 ml zakwasu żytniego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • majeranek 
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki. 

Do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką majeranku, solą oraz pieprzem. Warzywa, kości oraz kiełbasę wyjmujemy z wywaru.

Żurek podajemy z kawałkami kiełbasy i ugotowanym jajkiem.

Smacznego! 

Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz