poniedziałek, 20 lipca 2015

Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem.

 Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)


 
Składniki:
  • 400 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 plasterki cytryny 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra)
  • sól, pieprz
  • 50 g masła 


Przygotowanie:

Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Sok z cytryny łączymy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojonym koperkiem. W powstałej marynacie obtaczamy rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 

Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Dorsza możemy podać z zapiekanymi ziemniakami lub fasolką szparagową.

Smacznego :) 

8 komentarzy:

  1. Pięknie podana rybka Joasiu :) najbardziej lubię te z dodatkiem cytryny i czarnego pieprzu, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna rybka. Chętnie bym się dosiadł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorsza uwielbiamy, szczególnie z ćwikłą z chrzanem - pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniała rybka. Musi smakować pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tak przygotowaną rybkę, idealne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Z wielką chęcią zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ta rybka i w taki o to sposób właśnie stałam się głodna w środku nocy :)

    OdpowiedzUsuń