poniedziałek, 13 lipca 2015

Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny.

Chciałam przygotować  zdrowe ciasto z dużą zawartością białka oraz błonnika i małą ilością kalorii. Myślę, że udało się :) Połączenie bobu, bananów oraz żurawiny wydaję się dość zaskakujące, ale całość dobrze się komponuję i równie dobrze smakuje.



Składniki:

spód:
  • 70 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec
  • 360 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu

warstwa serowa: 
  • 300 g bobu
  • 2 banany 
  • 300 g jogurtu pitnego waniliowego 
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 30 g otrębów granulowanych o smaku żurawiny Kupiec
  • 1 jajko  
  • 2 łyżeczki ksylitolu

herbaciana galaretka:
  • 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 700 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki ksylitolu

 
Przygotowanie:

Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia.

Bób gotujemy, łuskamy i wrzucamy do miski, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki  banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę. 
W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę. Herbatę zalewamy wrzącą wodą i dosładzamy ksylitolem. Po chwili wyrzucamy torebki z herbaty, dodajemy żelatynę i całość dokładnie mieszamy, ostawiamy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową. 

Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.

Smacznego ;)
 

Gotuj w zdrowym stylu

9 komentarzy:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu piękne ciacho, cudownie podane. Życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałem, że źle przeczytałem tytuł, ale jednak nie. Zaskakujące połączenie, ale chętnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przeczytaniu Twojego komentarza uśmiech pojawił się na mojej twarzy :) Połączenie troszkę zaskakuję, ale smak jest całkiem fajny, choć jednak najbardziej czuć żurawinę. To ciasto to dobry sposób np. dla mam, które chcą coś zdrowego przemycić maluchowi.

      Usuń
  4. Kulinarne szaleństwo:) ale chętnie bym spróbowała chociaż kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. po co ten bob bo nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń