piątek, 24 lipca 2015

Pełnoziarniste fusilli z ziołami, cukinią, fetą oraz prażonym sezamem.

Pyszne danie bezmięsne, które można przygotować w 15 minut. Połączenie słonej fety, aromatycznych ziół, cukinii i chrupiących ziarenek sezamu tworzy ciekawe doznanie smakowe ;)


 
Składniki: (3 porcje) 
  • 300 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki)
  • 1 duża cukinia
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  •  2 łyżki suszonych ziół: czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, pietruszka 
  • sól, pieprz     
  • 2 łyżki sezamu  
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W między czasie fetę kroimy w kostkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni prażymy sezam i przekładamy go do miski. Na tej samej patelni obsmażamy cukinię z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu oraz suszonymi ziołami. 

Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z podsmażoną cukinią oraz oliwą z oliwek. Całość nakładamy na talerz, kładziemy na wierzch kostki sera feta, posypujemy natką pietruszki oraz sezamem.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Fajne :)Wszędzie teraz króluje cukinia, a w takich daniach smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękniusio, apetycznie i z sezamem...to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń