środa, 8 lipca 2015

Burger à la Big Mac z McDonald's.

Bułki do hamburgerów były więc teraz czas na burgery. Najbardziej lubię Big Maca, czyli jedną z najpopularniejszych kanapek w McDonals's. Moja wersja choć wyglądem go nie przypomina ( wolę jednopoziomowe burgery :D ), to w smaku jak najbardziej. Oczywiście na plus jest również to, że w domowym Bic Macu wiemy co jemy.

Składniki: 

bułki:

sos:
  • 4 duże łyżki majonezu 
  • 1/2 cebuli  
  • 1 mały ogórek kiszony 
  • 1 korniszon 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • 1/2 łyżeczki octu winnego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

dodatki:
  • 800 g mielonego mięsa wołowego 
  • 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar   
  • 1/2 sałaty lodowej 
  • 1 cebula 
  • 2 ogórki konserwowe 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Sałatę lodową kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości.

Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony.

Bułki przecinamy na pół i na drugiej rozgrzanej patelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią sałatę lodową, plasterki ogórka, cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy go i pieprzymy, na górze układamy ser i przykrywamy bułką. Tak samo postępujemy z resztą bułek.

Smacznego ;)


9 komentarzy:

  1. O tak Joasiu wiemy co jemy i takiego burgera nie możemy nazwać śmieciowym.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego hamburgera to ja chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pysznie wygląda, takiego domowego to bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki hamburger to ja rozumiem. Bo z Maca niestety nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego domowego to nawet ja bym zjadła z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczny burger. Domowe najlepsze, i wiemy co jemy, i dodatki komponujemy pod siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wygląda! Domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie sprawdzić. Lubię big maci, ale nie toleruję fast foodów z racji dbania o żywienie. Chętnie popróbuję paru przepisów w domu, lubię też te z Road American Restaurant we Wrocławiu. Zwłaszcza ze stekami... Takie burgery są moimi faworytami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam steki każdemu, kto nie wzdryga się na myśl o czerwonym mięsie. Najbardziej lubię wysmażone na medium lub medium rare. Takie mają moim zdaniem najwięcej smaku. Sam nie robię wymyślnych steków, raczej podstawowe, ale jadam naprawdę dobre w Road American Restaurant we Wrocławiu, gdzie zjeść naprawdę polecam. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń